Röding, czyli pstrąg arktyczny w wersji sushi maki, to nasze ostatnie odkrycie kulinarne. Wcześniej ta wyjątkowa ryba gościła u nas w innych wydaniach w postaci pieczonej, gotowanej, grillowanej, smażonej, a na surowo w postaci tatara, czy też metki do smarowania pieczywa. Tym razem postanowiliśmy skosztować pstrąga atktycznego w wersji sushi maki. Röding (nazwa szwedzka) jest przepyszną rybą, która smakuje wybornie i to pod każdą postacią. My dziś podzielimy sie z Wami naszym przepisem autorskim na sushi maki z pstrągiem arktycznym w roli głównej.
Röding, czyli pstrąg arktyczny w wersji sushi maki
Składniki:
- świeży röding, czyli pstrąg arktyczny,
- 5 arkuszy nori, czyli prażonych wodorostów (glony, algi),
- 250 gram ryżu do sushi,
- woda,
- ocet ryżowy,
- cukier brązowy,
- sól,
- marchew,
- papryka czerwona,
- awokado,
- ogórek konserwowy,
- peperoni,
- koperek lub szczypiorek,
- sos sojowy,
- pasta wasabi, opcjonalnie chrzan, marynowany imbir, jalapeno, sos słodko-kwaśny, czy inny który lubimy.
Poza składnikami szykujemy garnek do ugotowania ryżu, miseczkę, bądź rondelek do przygotowania zaprawy, deski, matę bambusową do zwijania (nasze zawieruszyły się w czasie przeprowadzki, więc użylismy taką, jaka była w domu) i ostry nóż.
Przygotowanie:
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aby wypłukać z niego skrobię. Następnie przesypujemy go do garnka i dodajemy taką samą porcję wody jak ryżu w proporcji 1:1. Gotujemy ryż nie mieszając przez 10 minut, po czym odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Odkrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W miseczce, bądź rondelku zagotowujemy zaprawę, czyli ocet ryżowy, cukier i sól w propoprcji 2:2:1 z tym, że do odmierzania octu ryżowego i cukru używamy dużej łyżki stołowej, a do soli małą łyżeczkę do herbaty. Mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wlewamy zaprawę do wystygniętego ryżu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kolejne 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy płatki nori, koniecznie świeży röding i wybrane warzywa. Pstrąga arktycznego filetujemy (pozostałe fragmenty ryby możemy użyć do przygotowania rosołu) i kroimy w paski. To samo robimy z warzywami, a koperek, czy szczypiorek siekamy. W naszym przypadku są to marchew, papryka, peperoni i ogórek, a nawet awokado. Za każdym razem można urozmaicać sushi maki zarówno wybierając różne warzywa, jak i jako dodatek na przykład kawior.
Rozwijamy matę i umieszczamy na niej arkusz wodorostów. Następnie układamy ryż na 1/3 powierzchni nori i go równomiernie rozprowadzamy. Na środku ryżu robimy rowek np.: małym wałeczkiem, czy grubszą bambusową rurką do picia napojów. Umieszczamy w nim pstrąga arktycznego oraz wybrane warzywa i zwijamy w rulon. Na końcowym brzegu smarujemy nori delikatnie wodą używając jednego palca i sklejamy. Tak przygotowany rulon przekładamy na deskę i ostrym nożem odcinamy końcówki. Następnie czystym nożem kroimy resztę na mniejsze części uzyskując w ten sposób wybrany rozmiar sushi maki.
Nasze sushi maki z pstrągiem arktycznym układamy dowolnie na desce, czy macie i podajemy razem z dodatkami, czyli sosem sojowym, pastą wasabi, chrzanem, marynowanym imbirem, jalapeno, sosem słodko-kwaśnym lub innymi które lubimy.
Röding w wersji sushi maki jest wyjątkowy i smakuje po prostu wybornie. My uwielbiamy i zapewne naszym gościom będziemy polecać go w tej wersji, a zapewne i w innych wydaniach także.
34 komentarze
Donna
Bardzo pysznie to wygląda, prosty przepis, więc na pewno skorzystam 🙂
anetagrenda
Bardzo nam miło. 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Mój syn zajął się ostatnio przygotowywaniem smakołyków z surowych ryb, bardzo lubi sushi i owoce morza. 🙂
Pojedztam.pl
Dla miłośnika surowych ryb na pewno jest to super pomysł.
anetagrenda
To prawda. 🙂
anetagrenda
To fantastycznie. Cała rodzina zapewne kosztuje z przyjemnością. 🙂
kartren
Podziwiam tych, którzy tworzą smaczne sushi! A to na takie wygląda 🙂
anetagrenda
Ślicznie dziękujemy za ciepłe słowa. 🙂
Donna
Na domowe imprezki taka przekąska jest idealna dla gości 🙂
anetagrenda
Też tak myślimy. 🙂
izabela
Myślę, że to by u mnie nie przeszło
anetagrenda
Może warto poeksperymentować. 🙂
Pojedztam.pl
Nigdy nie jadłam sushi, jednak myślę, że znajdzie swoich zwolenników.
anetagrenda
Myślę, że warto eksperymentować z różnymi kuchniami świata, aby odnajdować nowe smaki, które przypadną nam do gustu. 🙂 Podróże kulinarne potrafią zaskakiwać. 🙂
Paulina Kwiatkowska
Niewątpliwie tak jest, jestem otwarta na nowe smaki, ale na ryby niespecjalnie.
anetagrenda
A my przeciwnie. Ryby wprost uwielbiamy i to pod różną postacią. 🙂
Paulina Kwiatkowska
Nie jestem miłośniczką ryb, więc nie jadłam tego pstrąga.
anetagrenda
Tutejszy szwedzki z czystych jezior jest przepyszny. 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Takie dogadzanie sobie, po wspaniałej wędkarskiej przygodzie, samodzielnym przygotowaniu kąsków, to ja rozumiem. 🙂
anetagrenda
Uwielbiamy takie połączenie aktywności i dogadzania sobie. 🙂
Wędrówki po kuchni
Bardzo apetycznie wygląda. Niestety nie mogę jeść surowej ryby
anetagrenda
To może spróbuj z wędzoną, bądź gotowaną, czy pieczoną. 🙂
Małgorzata
Sushi to świetna przekąska, która sprawdza się szczególnie na imprezach
anetagrenda
Tak, to dobry pomysł na bufet imprezowy. 🙂
kasiak
Oj, to musi być pyszne, zapisuję przepis 🙂
anetagrenda
Bardzo nam miło. 🙂
Zołza z kitką
Za sushi jakoś tak niespecjalnie przepadam. A może to kwestia tego, że nie jadłam jeszcze dobrego…? 😉
anetagrenda
My lubimy sami sobie je przygotować. Wówczas smakuje nam najlepiej. 🙂
Karolina Kosek
jakoś nie mogę się przekonać do żadnej wersji sushi, ale nie mówię nie, kiedy może to się zmieni 😉
anetagrenda
Może wersja domowa własnego pomysły by Cię do niego przekonała. 🙂
Agnieszka
To nie takie trudne, jak myślałam. Sama muszę w końcu spróbować, koniecznie z wędzoną rybą 🙂
anetagrenda
Wędzona rybka przepyszna także warto spróbować. 🙂
krystynabozenna
Narobiłaś apetytu na takiego pstrąga, w dodatku arktyczny, raczej rzadkość u nas 🙂
anetagrenda
Jest naprawdę pyszny. 🙂