U nas w domu, ku naszej radości, często pachnie chlebem. Piekę różne chlebki, chałki i bułki, ale ten wypiekany według poniższej receptury, według mojego męża, jest najlepszy. Mój ukochany prosi o niego regularnie, zatem pojawia się u nas ostatnio najczęściej. Jest to chleb pszenny, bardzo prosty w wykonaniu. Można go przygotować niemalże przed samym śniadaniem, kolacją, czy piknikiem w plenerze. No może prawie. 🙂 Tak naprawdę potrzebujemy godziny.
Składniki na ulubiony (pszenny) chlebek mojego męża:
- 450 gram mąki pszennej,
- 25 dag drożdży świeżych,
- 300 ml przegotowanej, letniej wody,
- 1,5 łyżeczki soli,
- szczypta papryki chili,
- mak, lub ulubione ziarna do posypania,
- odrobina oliwy do posmarowania miski.
Przygotowanie:
Kruszymy drożdże i wsypujemy do miski. Zalewmy ciepłą wodą. Nastepnie mieszamy (drewnianą łyżką, bądź mikserem). Dodajemy sól, paprykę chili i stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto około 10-15 minut. Można użyć do tego miksera z odpowiednimi końcówkami bądź wykonać pracę ręcznie. Dobrym pomysłem jest też łączenie metod.
Czyste i suche naczynie (u mnie miskę) smarujemy delikatnie oliwą, po czym przekładamy nasze wyrobione uprzednio ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto potrafi zaskoczyć po odkryciu swoją objętością.
Po 15 minutach przekładamy ciasto do formy, w której bedziemy piec chlebek. Wcześniej wykładamy ją papierem. Posypujemy makiem, czy też ulubionymi ziarnami. Wersja bez dodatków też jest pyszna. Przykrywamy chlebek ponownie ściereczką na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 245 stopni.
Po wyznaczonym czasie umieszczamy chlebek w nagrzanym uprzednio piekarniku na 15 minut. Tyle wystarczy w zupełności, aby nasz wypiek był wystarczajaco rumiany i dopieczony. Pozostawiamy chwilę do ostygnięcia, a następnie raczymy się nim w połączeniu na przykład z masłem i domowymi konfiturami, pomidorami prosto z ogródka, czy pysznymi wędzonymi we własnej wędzarni serami, rybami i mięsem. Dla nas to połączenia idealne. Polecamy. 🙂
22 komentarze
Gosia Ostrowska
Chlebek wygląda apetycznie. Ja ostatnio robiłam bułeczki były pyszne
anetagrenda
Takie domowe wypieki są przepyszne i pachnące. 🙂
brzuchomechanika
Chlebek wygląda pięknie 🙂 Polecam wam wypróbować pradawną mąkę 2ab – jest prozdrowotna 🙂
anetagrenda
Z przyjemnością to uczynimy i ją zakupimy. 🙂
Kamila Pierzchała
Wygląda naprawdę pysznie, dosłownie jak z piekarni 🙂 I wcale nie jest taki trudny w przygotowaniu, w wolnej chwili na pewno sprawdzę przepis 🙂
anetagrenda
Bardzo mi miło. 🙂 Ślicznie dziekuję za komplement i polecam serdecznie. 🙂
Kwadrans dla Ciebie
Pięknie wygląda ten chlebek. Ja jeszcze nigdy nie piekłam sama chleba. Może to najwyższa pora, aby to zmienić….
anetagrenda
Ślicznie dziękuję i zachęcam, aby spróbować. Z tego przepisu zawsze się udaje. Pachnie i smakuje wybornie. 🙂
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Taki domowy chlebek zdecydowanie nie ma sobie równych! 🙂
anetagrenda
Zgadzam się z Tobą. 🙂
Patrycja
Chlebek zrobiony własnoręcznie jest najlepszy. Twój wygląda pysznie:)
anetagrenda
My oboje z mężem uwielbiamy. Ślicznie dziękuję za komplement. 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Teraz rzadziej sama piekę chleby, ale kiedyś bardzo to lubiłam, zwłaszcza chleb z makiem cofa mnie do wspomnień z dzieciństwa. 🙂
anetagrenda
Piękne i smaczne wspomnienia. 🙂 Ja uwielbiam piec i to różne jego rodzaje. 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Chleb smakuje wyśmienicie, ale jeszcze piękny zapach unoszący się w powietrzu podczas jego pieczenia. 🙂
anetagrenda
Oj tak, dom cudnie pachnie świeżo pieczonym chlebem. 🙂
JUSTYNA
Witaj Anetka, tak Cię po kryjomu czytam i wreszcie odważyłam się napisać. Po prawie 20 latach od obrony pracy. Pamiętasz? 2001 rok, AE Poznań. Niedawno natrafiłam na zdjęcia.
Tyle się wydarzyło od tamtego czasu.
Tyle masz pasji… taki kawał świata zobaczony.
I jeszcze takie chlebki piękne. Wspaniała jesteś. Człowiek o pięknej duszy potrafiący pięknie pisać o urodzie świata i życia.
Ciepło Cię pozdrawiam
Justyna
anetagrenda
Cześć Justynko. 🙂 Bardzo mi miło czytać Twoje ciepłe słowa. Miód na moje serce. Wspomnień mnóstwo się nasuwa. Wydarzyło sie bardzo dużo od naszych chwil przeżytych wspólnie. Jestem bardzo ciekawa co u Ciebie. Życzę Ci wszystkiego, co najpiękniejsze. Mam nadzieję, że do usłyszenia. Przesyłam serdeczne pozdrowienia i całuję Cię mocno. 🙂 Aneta
Ula - Książkowe Powroty
Raz w życiu robiłam chleb i można by nim zabić. 😂 Próbowałam też innych wypieków, ale nie umiem wyrobić ciasta. Pod choinkę dostanę jednak robota kuchennego i mam nadzieję, że on mi w tym pomoże. 😊
anetagrenda
Taki robot zapewne ułatwi Ci wypiekanie chleba. Życzę Ci, aby smakował on bardzo Tobie i tym, których poczęstujesz. 🙂
Agaman
Ja zawsze robie ciemny chleb,ale musze w koncu wyprobiwac zwykly pszenny,wiec chetnie wykorzystqm Twoj przepis:)
anetagrenda
Bardzo mi miło. 🙂