Azjatyckie smaki towarzyszyły nam w intensywny sposób przez ostatnie cztery lata. Poznaliśmy niektóre z nich znacznie wcześniej, ale przez ten ostatni czas, kiedy mieszkaliśmy w Wietnamie i podróżowaliśmy po Azji, spotykaliśmy je na każdym kroku. Chłonęliśmy zapachy, poznawaliśmy nowe smaki zaskakujące niekiedy dla naszych kubków smakowych i cieszyliśmy oczy. Kuchnia wietnamska, laotańska, tajska, filipińska, indonezyjska, indyjska, chińska i koreańska z różnymi połączeniami sprawiały nam niejednokrotnie niespodziankę. Mogliśmy odkryć wiele dań, skosztować mnóstwa pyszności i radować się nowymi doznaniami kulinarnymi.
Czego nam będzie najbardziej brakować teraz po wyjeździe z Wietnamu? Zapewne świeżych cały rok owoców, warzyw, ale też takich dań jak bun ca, bun cha, krabów, scallopsów (przegrzebek), krewetek Be Be, spring rollsów, pysznej kawy pitej o poranku każdego dnia i świeżego piwa Bia Hoi latem gaszącego pragnienie.
Azjatyckie smaki pozostaną na długo w naszej pamięci. Zapewne niejednokrotnie do nich wrócimy. Jednak, czy w innych częściach świata będą smakowały jeśli nie tak samo to podobnie? Któż to wie? Czas pokaże. Dziś zapraszam Was na fotorelację z azjatyckimi, a w głównej mierze wietnamskimi, smakami w roli głównej, a zainteresowanych odsyłam także do wpisu o kuchni wietnamskiej, który ukazał się już kilka lat temu: https://www.zycieipodroze.pl/2016/05/13/kuchnia-wietnamska-powiew-swiezosci-z-nuta-orientu/.
Spodobała się Wam kulinarna fotorelacja? Może macie swoje ulubione dania kuchni wietnamskiej, a może wolicie inne azjatyckie smaki? W całej tej różnorodności zapewne każdy znajdzie coś pysznego dla siebie. Według nas azjatyckie smaki potrafią zaskoczyć, zadziwić i dostarczyć niezwykłych doznań kulinarnych. Zapewne będziemy do nich wracać …
40 komentarzy
Miye's Imaginations
Przyznam szczerze, że nie wszystko bym zjadła, ale warzywa, ryby i owoce morza przyrządzone w taki sposób uwielbiam. Bardzo ciekawa prezentacja.
anetagrenda
Wiele z tych dań to prawdziwe pyszności. Dziękuję za komplement. Cieszę się, że fotorelacja się spodobała. 🙂
Gocha
Troche obawiam się ulicznego jedzenia choć kusi kolorami i zapewne zapachem.
anetagrenda
Czasami może faktycznie budzić obawy, ale na szczęście często jest tak, że nie taki diabeł straszny jak go malują. 🙂
Marta
Oczy jedzą 🙂 nigdy nie jadłam dań azjatyckich, mrożone sajgonki się przecież nie liczą 🙂 nie wiem czego można się spodziewać, ale wizualnie jest pięknie 🙂
anetagrenda
Dużo pyszności wartych uwagi, choć i dania które wzbudzają przeciwne emocje. 🙂
zaczytanamarzycielka8
Kuchnia Azjatycka nigdy do mnie nie przemawiała, jednak gdy spróbowałam jej w Azji to przepadłam. No kurde mało kto umie tak dobrze dobrać smaki jak właśnie Azja. Najbardziej też tęsknie za tamtymi owocami <3 ale jeszcze tam nie raz polecę 😉
anetagrenda
Owoce są przepyszne. Tam smakują najlepiej. 🙂
alleve
Szczerze mówiąc ciężko się takie obrazki oglądasz przed obiadem 😋
anetagrenda
Oj tak, przed obiadem może być ciężko z oglądaniem takich pyszności. 🙂
Gusia
Najchętniej poszłabym na warsztaty kuchni wietnamskiej 🙂 piękna fotorelacja.
anetagrenda
Zachęcam. Dziękuję za ciepłe słowa. 🙂
Honorata
Myślałam że dowiem się co jest na tym drzewie, które macie widoczne na zdjęciu promującym post na fb. Ale nie widzę nigdzie podpisu 😞 Uświadomicie mnie?
anetagrenda
Oczywiście. 🙂 Na fanpage też już odpisaliśmy. To jackfruit, czyli chlebowiec. 🙂
Atrakcyjne wakacje
Azjatyckie smaki bardzo lubimy, pod każdą postacią
anetagrenda
Wcale nas to nie dziwi. 🙂
Małgorzata
Kuchnię azjatycką uwielbiam i często gości w mojej kuchni! Bardzo smaczna fotorelacja
anetagrenda
Bardzo mi miło, a kuchnia azjatycka faktycznie jest pyszna. 🙂
ania
niektóre potrawy wyglądają niezwykle apetyczie
anetagrenda
I takie właśnie są. 🙂
Olga
Ja tam najbardziej tęsknie za banh mi <3 Mimo, ze nie raz próbowałam w domu odtworzyć ten smak, nie było to idealnie to samo, co sprzedawali na ulicach w Wietnamie.
anetagrenda
Tak, na ulicy smakowały najlepiej. 🙂
Bookendorfina
Na niektóre potrawy natychmiast bym się skusiła, inne wymagałyby czas na oswojenie ze smakiem. 🙂
anetagrenda
To całkiem zrozumiałe. 🙂
Świat Toli
Lubię próbować, sprawdzać. Chętnie bym pojadła jakichś egzotycznych nowości.
anetagrenda
Tak, testowanie bywa fascynujące, ale też pełne niespodzianek. 🙂
Z filiżanką kawy
Mnie tam ślinka pociekła. Kocham podróże i u mnie każda wyprawa nieodłącznie wiąże się z lokalną kuchnią. Mnóstwo rzeczy ze zdjęć widziałam po raz pierwszy, a bardzo mnie zaintrygowały niektóre orzechy/ziarna czy owoce. Zazdroszczę tych 4 lat w tak orientalnym i słynącym ze zdrowej kuchni miejscu. Wow!
anetagrenda
Dziękuję ślicznie za Twój komentarz i przemyślenia. Podróże małe i duże są fascynujące, także te kulinarne. 🙂
Joanna Bogielczyk
Wszystko wygląda pysznie. Bardzo lubię azjatyckie smaki i cieszę się, bo odkryliśmy ostatnio w Poznaniu bar ze wspaniałą kuchnią koreańską.
anetagrenda
Tak, dobrze mieć blisko restaurację z ulubionymi smakami. 🙂
Małgorzata
Jak to wszystko wspaniale wygląda. Z chęcią bym spróbowała tych wszystkich dań. Uwielbiam poznawać i odkrywać nowe smaki
anetagrenda
Podróże kulinarne i oswajanie nowych smaków to fascynująca przygoda. 🙂
Kasia
O rety, te widoki to jest miód na moje oczy. Tak bardzo kocham azjatyckie smaki. Mleczko kokosowe. curry i trawa cytrynowa! Boże dała bym sie pokroic za takie rarytasy
anetagrenda
To prawdziwe pyszności. 🙂
Madka roku
Świetne zdjęcia! Choć ten krab mnie przeraził. I raczej nie odważyłabym się spróbować mięsa pieczonego na środku ulicy. zwłaszcza tej biednej świnki 🙂
anetagrenda
Dziękuję. Kraby należą do naszych ulubionych smakołyków. 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Przyznam, że ja rzadko kosztuję lokalnych potraw, ale na nieznane owoce zawsze się skuszę. 🙂 Lubię, kiedy znajomi przygotowują jakiś specjał zainspirowani jeszcze daleką podróżą. 🙂
anetagrenda
Mój mąż uwielbia wszelkie owoce. Próbuje je niemalże wszędzie. Specjały zainspirowane podróżami bywają często bardzo wyjątkowe. 🙂
Marta zywicielka.pl
Dla mnie podróż do Azji byłaby przede wszystkim spożywcza 😁 uwielbiam te aromaty, warzywa cięte w paski… Chociaż ze wszystkich chyba wybrałabym tajska.
anetagrenda
Czyli jedną z najbardziej pikantnych 🙂 Ja zaliczam do nich, tych właśnie spicy, jeśli chodzi o Azję kuchnię koreańską i tajską. 🙂