Tradycyjne sosy dodawane do potraw w Wietnamie …

Tradycyjne sosy dodawane do potraw w Wietnamie są nieodłącznym składnikiem dań. Nadmienię, że o kuchni wietnamskiej pisałam już w poście https://www.zycieipodroze.pl/2016/05/13/kuchnia-wietnamska-powiew-swiezosci-z-nuta-orientu/ do przeczytania którego gorąco zachęcam. Dziś z kolei chcę zapoznać was choć z kilkoma sosami goszczącymi na tutejszych stołach.

 

 

W Wietnamie pojawiające się często na stołach sosy są bardzo proste. Przyrządzane są raczej bezpośrednio przed podaniem dań. W większości niezbędne do ich powstania produkty są świeże. A oto niektóre z nich:

 

Sos rybny po wietnamsku

Składniki:

– 6 łyżek stołowych ciepłej wody,

– 1 łyżeczka cukru,

– 2 łyżki swieżo wyciśnietej limonki,

– 2 łyżki sosu rybnego wietnamskiego,

– świeży, posiekany czosnek,

– odrobina świeżo pokrojonej, drobnej papryczki chili.

Płynne składniki mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili.

 

Sos orzechowy (stosowany do świeżych spring rollsów z krewetkami)

Składniki:

– 1 łyżka octu ryżowego,

– 1 mała łyżeczka sosu sojowego,

– 1 mały kubeczek masła orzechowego naturalnego, nie słodzonego,

– 1 mała łyżeczka cukru,

– posiekana papryczka chili,

– garść drobno posiekanych orzechów ziemnych,

– opcjonalnie kolendra.

Mieszamy wszystkie składniki płynne z cukrem i masłem orzechowym. Dla łatwiejszego rozpuszczenie cukru ocet ryżowy można lekko podgrzać. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Jeżeli ma być dołączona kolendra dodaje się ją tuż przed podaniem na stół.

 

Sos vinegret z limonką (wszechobecny na wietnamskich stołach)

Składniki:

– 1 łyżka octu ryżowego,

– 2 łyżki soku ze świeżo wyciśnietej limonki,

– 1 łyżeczka cukru,

– posiekane chili,

– posiekany czosnek.

Składniki mieszamy i mamy bardzo szybki oraz prosty sos podawany niemalże do wszystkich dań.

 

Sos vinegret z czosnkiem

Składniki:

– 1 łyżka octu ryżowego,

– 2 łyżki soku ze świeżo wyciśnietej limonki,

– 1 łyżeczka cukru,

– posiekany czosnek.

 

Dodatek do dań, czyli każdy robi sam

Powszechne jest to, bynajmniej na północy Wietnamu, że na stołach ustawiane są malutkie miseczki, dla każdego biesiadnika osobno, w których znajduje się mix soli i pieprzu. Obok niego, na tej samej miseczce, układa się drobno pokrojoną papryczkę chili i ćwiartki limonki. Każdy sam wyciska ją na sól i pieprz oraz papryczkę chili. Ten prosty sos, o ile można go sosem nazwać, podawany jest zarówno do mięs, jak i obok sosu rybnego oraz sojowego do owoców morza.

 

 

Tradycyjne sosy wietnamskie są stosowane każdego dnia i stanowią doskonałe uzupełnienie świeżej kuchni, z której słynie kraj w którym mieszkam. Ja zapoznałam was z tym, które są mi znane i które bardzo lubię. A czy wy macie swoje ulubione sosy wietnamskie, czy też inne azjatyckie, a może jesteście miłośnikami tradycyjnych polskich sosów?

113 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *