Tradycyjne sosy dodawane do potraw w Wietnamie są nieodłącznym składnikiem dań. Nadmienię, że o kuchni wietnamskiej pisałam już w poście https://www.zycieipodroze.pl/2016/05/13/kuchnia-wietnamska-powiew-swiezosci-z-nuta-orientu/ do przeczytania którego gorąco zachęcam. Dziś z kolei chcę zapoznać was choć z kilkoma sosami goszczącymi na tutejszych stołach.
W Wietnamie pojawiające się często na stołach sosy są bardzo proste. Przyrządzane są raczej bezpośrednio przed podaniem dań. W większości niezbędne do ich powstania produkty są świeże. A oto niektóre z nich:
Sos rybny po wietnamsku
Składniki:
– 6 łyżek stołowych ciepłej wody,
– 1 łyżeczka cukru,
– 2 łyżki swieżo wyciśnietej limonki,
– 2 łyżki sosu rybnego wietnamskiego,
– świeży, posiekany czosnek,
– odrobina świeżo pokrojonej, drobnej papryczki chili.
Płynne składniki mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili.
Sos orzechowy (stosowany do świeżych spring rollsów z krewetkami)
Składniki:
– 1 łyżka octu ryżowego,
– 1 mała łyżeczka sosu sojowego,
– 1 mały kubeczek masła orzechowego naturalnego, nie słodzonego,
– 1 mała łyżeczka cukru,
– posiekana papryczka chili,
– garść drobno posiekanych orzechów ziemnych,
– opcjonalnie kolendra.
Mieszamy wszystkie składniki płynne z cukrem i masłem orzechowym. Dla łatwiejszego rozpuszczenie cukru ocet ryżowy można lekko podgrzać. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Jeżeli ma być dołączona kolendra dodaje się ją tuż przed podaniem na stół.
Sos vinegret z limonką (wszechobecny na wietnamskich stołach)
Składniki:
– 1 łyżka octu ryżowego,
– 2 łyżki soku ze świeżo wyciśnietej limonki,
– 1 łyżeczka cukru,
– posiekane chili,
– posiekany czosnek.
Składniki mieszamy i mamy bardzo szybki oraz prosty sos podawany niemalże do wszystkich dań.
Sos vinegret z czosnkiem
Składniki:
– 1 łyżka octu ryżowego,
– 2 łyżki soku ze świeżo wyciśnietej limonki,
– 1 łyżeczka cukru,
– posiekany czosnek.
Dodatek do dań, czyli każdy robi sam
Powszechne jest to, bynajmniej na północy Wietnamu, że na stołach ustawiane są malutkie miseczki, dla każdego biesiadnika osobno, w których znajduje się mix soli i pieprzu. Obok niego, na tej samej miseczce, układa się drobno pokrojoną papryczkę chili i ćwiartki limonki. Każdy sam wyciska ją na sól i pieprz oraz papryczkę chili. Ten prosty sos, o ile można go sosem nazwać, podawany jest zarówno do mięs, jak i obok sosu rybnego oraz sojowego do owoców morza.
113 komentarzy
Vai Bewitched
Sos orzechowy najbardziej mnie zachęca… 🙂
anetagrenda
I jest bardzo smaczny, a do świeżych rollsików z krewetkami idealny 🙂
Paula
Sos orzechowy – zjadłabym go chętnie!!!:-)
anetagrenda
Tez go bardzo lubię 🙂
Zuzanna Kwiatkowskaa
Mnie też najbardziej przekonuje orzechowy 🙂
anetagrenda
No proszę, cos dziś mamy miłośników orzechowego smaku. Lubię go bardzo, ale najbardziej vinegret z czosnkiem, który uwielbiam 🙂
JMJ
Bardzo lubię taką kuchnią! A ostatnio nawet mi się zmieniło, bo im ostrzej tym lepiej – kiedyś lubiłam łagodne smaki… Sos orzechowy robię bardzo podobnie i dodaję go do sałatek 🙂 A sos rybny – ten pierwszy do czego zazwyczaj się podaje? Brzmi smacznie!
anetagrenda
Sos rybny podaje się zarówno to mięs, jak i owoców morza, a tak naprawdę niemalże może być wykorzystywany do wszystkiego, zależy z czym go łączymy, z jakimi składnikami. Bywa używany także samodzielnie 🙂
JMJ
Zrobię dziś, bo mam wszystkie składniki i przetestuję na swoim obiedzie 😉 dziękuję!
anetagrenda
Bardzo mi miło 🙂 Smacznego 🙂
Krystyna Bożenna Borawska
Lubię sosy i te tutaj opisane przez ciebie by mi pasowały do dań , ale to chyba raczej do dań wietnamskich.Proste i nieskomplikowane i latwe do zrobienia, chociaż chyba w Polsce nie są często jadane.
anetagrenda
Tutaj są one codziennością, a gdy odwiedzam Polskę to raczej jadam to, co polskie 🙂 lub czym nas rodzina i przyjaciele ugoszczą 🙂
Kamomil
To wpis idealny cła mnie 🙂 dziękuje :))
anetagrenda
Cieszę się niezmiernie i dziękuje za odwiedziny 🙂
Jedziesz Matka!
Ooo wow! Ale fajne propozycje 🙂
anetagrenda
Cieszę się i zachęcam do wypróbowania 🙂
Joanna Niedzielska
uwielbiam sosy vinegret a orzechowy tez wydaje się być fajny
anetagrenda
Ja je wszystkie bardzo lubię 🙂
Save the Magic Moments
Oj kurczę boję się azjatyckiej kuchni. Nie wiem jak mój buniek by to zniósł.
anetagrenda
Trzeba popróbować, aby się przekonać, a azjatycka kuchnia jest naprawdę smaczna i bardzo zróżnicowana 🙂 To prawdziwe bogactwo aromatów i smaków 🙂
Andzia
Wydaje się mi, że będą smaczne 🙂
anetagrenda
Dla mnie takie właśnie są 🙂
Angelika F
Niestety smaki Azji są nie dla mnie, ale przepisy interesujące:)
anetagrenda
Tak bywa z gustami kulinarnymi 🙂
Małgorzata Hert
Kuchnia azjatycka juz dawno skradła moje serce. Sosy wymienione uwielbiam
anetagrenda
Cieszę się bardzo, że podzielasz moje zdanie 🙂
ANCA
uwielbiam te sosy 🙂 fajne te przepisy. Dzieki 😉
anetagrenda
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂
smileyprojectpl
No i od razu zgłodniałam o.O
anetagrenda
Nie dziwi nic 🙂
PaulinaWu - Lemonade St.
Uwielbiam te sosy, w szczególności orzechowy – spróbuję zrobić według Twojego przepisu 🙂
anetagrenda
Wypróbuj 🙂 Ja też je wszystkie uwielbiam 🙂
Karolinka's Beauty
Może sos ryby to nie moja bajka, ale sos orzechowy jak najbardziej bym spróbowała 😀
anetagrenda
Na sos orzechowy najwięcej amatorów co widać po komentarzach 🙂
Ewelina Gac
Świetne inspiracje, zwłaszcza dla wegan (poza 1szym sosem). Dzięki ♡
anetagrenda
I ja dziękuje za odwiedziny. Miło to słyszeć, że mogę zainspirować moich czytelników 🙂
Ewelina Gac
To my dziękujemy! Fajnie było się zainspirować. Pozdrowienia: -)
anetagrenda
Pozdrawiam serdecznie 🙂
czerwonafilizanka
zgłodniałam… chyba jutro pójdę do na hińskie jedzonko…
anetagrenda
Też bardzo lubimy 🙂
Jazwyklamatkaa
Jak to mawiał Cejrowski. Używaj sosów, jeśli Ci ho podają to znaczy że on doczegoś służy….
anetagrenda
Doskonale to ujął ?
kayokiee
Nie jestem fanką wietnamskiej kuchni, ale może warto się przełamać 🙂
anetagrenda
Zapewne warto choć spróbować 🙂
Holly
Ciekawe pomysły na urozmaicenie naszej diety.
anetagrenda
Myślę, że mogą ją urozmaicić 🙂
Szaman
Niedawno się zastanawiałem z czego oni to robią! Dzięki 🙂
anetagrenda
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂
Anna Lena ze Zjem Cie
Zapisuje sobie te strone. Tecprzepisy sa genialne w swojej prostocie ?
anetagrenda
Bardzo mi miło 🙂 To prawda, że są proste w wykonaniu i niezwykle smaczne 🙂
Happy Books
aż zrobiłam się głodna, fotografie cudne 🙂
anetagrenda
Pięknie dziękuję 🙂
balkanyrudej
Sos orzechowy – to coś dla mnie!
anetagrenda
Jest bardzo smaczny 🙂
Ania
ooo ciekawe, nigdy nie jadłam wietnamskiej kuchni
anetagrenda
Życzę ci, abyś miała okazję spróbować 🙂
pierwszadamaoksiazkach
Jejciu! Naprawdę nie wiele trzeba by zrobić ich sosy 🙂 Jestem w bardzo pozytywnym szoku. Weekend w domu, to będę eksperymentować
anetagrenda
Zachęcam i życzę miłego eksperymentowania 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Nie przypominam sobie, abym kiedyś kosztowała sosu rybnego, trzeba będzie to koniecznie nadrobić. 🙂
anetagrenda
Smakuje specyficznie i najlepiej, gdy pochodzi z dobrego źródła 🙂
Zołza z kitką.
Ja z kolei nie przepadam za azjatycką kuchnią…;)
anetagrenda
Tak to już z nami jest, że coś smakuje nam, a coś nie 🙂
Aleksandra Załęska
Fajne te sosy 🙂 Ostatnio często na naszych stołach gości kuchnia azjatycka – z chęcią wykorzystam przepisy 🙂
anetagrenda
Bardzo mi miło 🙂
Magda
Orzechowy brzmi super! Na pewno go odtworzę <3
anetagrenda
Życzę miłego eksperymentowania 🙂
dankasc
Ten orzechowy skradł mi serce. Zrobie go do sajgonek.
anetagrenda
Zapewne będzie smakował wyjątkowo 🙂
Kasia
Zawsze jak do Ciebie wpadam to zaczynam być głodna 🙂 Rany jakie to musi być pyszne 🙂
anetagrenda
Są pyszne, bynajmniej ja je bardzo lubię 🙂
Just Food Therapy
Super inspiracje kulinarne! 🙂 Z pewnością skorzystam! 🙂
anetagrenda
Dziękuje bardzo 🙂 Sprawiłaś mi ogromną przyjemność 🙂
Ola | kuchniabezcukru.pl
Brzmi pysznie, orzechowy na pewno wypróbuję.
anetagrenda
Wypróbuj koniecznie 🙂
Kamomil
Akurat jestem głodna i zjadłabym wszystko!
anetagrenda
To trzeba coś szybko przyrządzić 🙂
Natalia - Naturalnie Niebanalnie
Zdjęcia piękne i wspaniała inspiracja! Muszę popróbować stworzyć takie sosy w domu 🙂
anetagrenda
Dziękuje bardzo 🙂 Cieszę się, że mogłam cię zainspirować 🙂
Aga
Wszystkie te sosy uwielbiam! Choc nie wiem na ile smakują jak wietnamskie oryginały:)
anetagrenda
Zapewne są zbliżone 🙂
wysmakowane
Czy sos wietnamski rybny różni się mocno od innych?
anetagrenda
Z każdej firmy przede wszystkim ma różny zapach. Bynajmniej ja odnoszę takie wrażenie 🙂
Ania, Kęsy Codzienności
Nie znam kuchni azjatyckiej, nigdy nie jadłam jeszcze. Ale niektorn propozycje sosów mnie zaciekawiły. Chętnie bym spróbował ☺️ myślisz, że skomponują się z polskimi daniami?
anetagrenda
Myślę, że spokojnie możesz popróbować, gdyż są one dość uniwersalne. Pasują zarówno do mięs, ryb, jak i warzywnych smakołyków 🙂
wysmakowane
Aniu spróbuj koniecznie kuchni azjatyckiej! I nie próbuj jej spolszczać! Zupełnie inne doznania smakowe ❤️❤️
anetagrenda
Kuchnia azjatycka jest wyjątkowa 🙂
Małgorzata Hert
Uwielbiam tą kuchnię, jest niesamowicie bogata w smaki
anetagrenda
Zdecydowanie tak. 🙂
Krystyna Bożenna Borawska
Takiego prawdziwego wietnamskiego sosu tam na miejscu to bym chętnie spróbowała, ale tutaj u nas to jakoś nie weizrę ,że jest to tardycyjny sos 🙂
anetagrenda
Często lokalne produkty smakują najlepiej. 🙂
Anna Kot
pychota! 🙂
Jull Krajewska
Chetnie bym sprobowala wszystkiego!
anetagrenda
Ja tez tak mam, próbuję bo tylko w ten sposób mogę poznać smaki i aromaty. 🙂
Beata Herbata
O dżizusie, zwariowałam! Na pewno sa przepyszne… ja co prawda nie jem mięsa ale na bank z innymi potrawami też się dobrze gryzą 😀
anetagrenda
Nadają się także doskonale do warzyw. 🙂
Anna Rosińska
Chciałabym kiedyś dotrzeć do Wietnamu i spróbować ich tradycyjnych potraw ???
anetagrenda
Życzę Ci tego, bo próbowane lokalnie są najlepsze. 🙂
NewEnglandBlog.pl
Chętnie skorzystam z Twoich przepisów.
anetagrenda
Bardzo mi miło. 🙂
Olga
Kradnę przepis na sos do springrollsow 🙂
anetagrenda
Niech smakuje wybornie. 🙂
Aga
I wszystko takie zdrowe 🙂
anetagrenda
Przede wszystkim świeże, co do większości produktów się tyczy. 🙂
Madka roku
Sos rybny jakoś do mnie nie przemawia, ale ten orzechowy chętnie bym spróbowała 🙂
anetagrenda
Orzechowy uwielbiam. 🙂
czerwonafilizanka
mmmm… jak ja lubię kuchnei azjatycką, aż ślinka cieknie na te widoki <3
anetagrenda
Prawda, że tak? 🙂
Kaśka - Poligon Domowy
A ile to jest mały kubeczek?
anetagrenda
Około 25 gram. 🙂
Justyna
Orzechowy i vinegret z limonką mogła bym jeść często
anetagrenda
Są pyszne. 🙂
Kasia Hartung
Fajnie, że zostawiłam przepisy 🙂 Ja sama chętnie spróbuję sosu vinegret z czosnkiem 🙂
anetagrenda
Super. 🙂