Orzeszki czekoladowo-orzechowe kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa. Co prawda wykorzystywano do ich przyrządzenia wówczas form metalowych umieszczanych w piekarnikach, a obecnie używamy do ich zrobienia urządzenia wielofunkcyjnego ich smak jest nadal wyjątkowy, a aromat roztacza się po całym domu. Poniższa wersja jest zapewne jedną z wielu znanych, jednakże ja zmodyfikowałam ją według mojego uznania.
Aby rozkoszować się pysznymi smakami naszych orzeszków przygotowujemy najpierw ciasto i krem do nadziewania, a następnie pieczemy orzeszki, studzimy, dodajemy masę czekoladowo-orzechową i gotowe.
Do przygotowania ciasta na orzeszki używamy następujących składników:
-
3 szklanki mąki,
-
250 gram miękkiego masła,
-
2 jajka,
-
szczypta soli,
-
0,5 szklanki cukru pudru,
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Do mąki dodajemy stopniowo wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto rękoma. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki, aby stwardniało na minimum 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować masę, aby też ją nieco schłodzić w razie potrzeby. Do wykonania masy czekoladowo-orzechowej potrzebujemy następujacych składników:
-
1 gorzką czekoladę,
-
2 jajka wiejskie,
-
0,5 szklanki cukru pudru lub miód,
-
1 kostkę miękkiego masła,
-
zmielone, bądź własnoręcznie rozdrobnione na przykład tłuczkiem przez serwetkę orzechy włoskie,
-
odrobina alkoholu, bądź w wersji dla dzieci aromatu na przykład arakowego lub innego według uznania.
Czekoladę, masło i cukier puder lub miód roztapiamy w garnku postawioym na wolnym ogniu. W końcowej fazie podgrzewania dodajemy jajka i zdejmujemy z kuchenki. Dorzucamy orzechy i ewentualnie wlewamy aromat, bądź odrobinę alkoholu i pozostawiamy do ostygnięcia. Można na chwilę wstawić po wystudzeniu do lodówki. Masa powinna mieć gęstą konsystencję.
Wyciągamy z lodówki nasze ciasto i przystępujemy do formowania niewielkich kuleczek. Umieszczamy je w nagrzanym urządzeniu wielofunkcyjnym i po około 10 minutach zarumienione wyciągamy. Powtarzamy tę czynność do czasu, gdy wykorzystamy całe ciasto.
Nasze orzeszki nadziewamy masą czekoladowo-orzechową i możemy delektować się ich smakiem, bądź postawić na stole w oczekiwaniu na gości.
14 komentarzy
Beata
Potwierdzam. Przepyszne -palce lizać. Ja jadłam po raz pierwszy i już się zakochałam. Dziękuje za przepis i życz mi ANETKo powodzenia żebym zbytnio się nie oddaliła od oryginału???
anetagrenda
Cieszę się bardzo. Zapewne Beatko wyjdą Ci przepyszne 🙂 Powodzenia 🙂
Ania - igimondo.pl
Wow! Wyglądają super. Zrobię ucztę w weekend. 🙂
anetagrenda
Cieszę się bardzo 🙂
Jud
Pamiętam je z czasów dzieciństwa 🙂 dużo pracy, ale fajny efekt końcowy 🙂
anetagrenda
Oj tak 🙂 Troszkę pracy, ale efekt niezwykły i smaczny 🙂
BrB Adventures
swietny przepis, brzmi apetycznie, w pierwszy wolny weekend na pewno sprobuje je przygotowac 🙂 dzieki za inspiracje
anetagrenda
Cieszę się, że Cię zainspirowałam 🙂 Życzę smacznego weekendu 🙂
AnnaS
Oo to również mój smak dzieciństwa 🙂
anetagrenda
Cieszę się bardzo 🙂
Pau Elegancka
Ale mi smaka na nie narobiłaś a ja niestety nie mam takiej firmy do nich. Będę musiała upolować w jakiejś cukierni
anetagrenda
Cieszę się 🙂 Zachęcam do próbowania, a formy można kupić, to stosunkowo niewielki koszt 🙂
polishgirlolga
Fajne, tylko szkoda że do ich wykonania potrzebne jest to urządzenie.
anetagrenda
Może być to urządzenie, bądź foremka, nawet silikonowa do używania w piekarniku 🙂