Kuchnia wietnamska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Jest to kuchnia świeża, aromatyczna i smaczna oparta na tradycji przygotowywania dań w wietnamskich domach. Podobnie jak w innych kuchniach azjatyckich możemy zauważyć w niej sentyment do przygotowywania dań z pięcioma smakami w tle, czyli ostrym, kwaśnym, gorzkim, słonym i słodkim. Jednakże ja dostrzegam w niej wyraźnie dominację słodkości, kwaśności i nawet słoności okraszonej nutą pikantności. Często można też zauważyć dostosowywanie się do zasady yin yang, wywodzącej się z Chin. Łączy się w niej składniki używane do przygotowywania potraw i dań na zasadzie przeciwności. Obserwujemy razem smaki słodkie ze słonymi, chłodzące z ocieplającymi, świeże z fermentowanymi, czy też miękkie i twarde. Nierzadko też w wietnamskich domach wykorzystuje się teorię łączenia pięciu składników, tak jak i smaków. Dodaje się jednocześnie proszek, płyn, minerały, białka i tłuszcz.
W kuchni wietnamskiej wyraźnie zarysowuje się podział na regiony. Na północy jest ona bardziej łagodna, w centrum pikantna, a na południu słodsza. Jakkolwiek jest to kuchnia regionalna zauważa się w niej wpływy chińskie, indyjskie (wegetariańskie), francuskie, kambodżańskie, a nawet laotańskie i tajskie. Z kultury przygotowywania dań chińskich przeniesiono sposób spożywania dań pałeczkami. A także wok i dodawanie sosu sojowego do potraw, co jednakże w wielu regionach zastąpiono sosem rybnym. Z kuchni francuskiej zaczerpnięto zamiłowanie do bagietek, słodkości i kawy. Choć w Wietnamie przyrządza się ją nieco inaczej o czym pisałam w poście o niej. Natomiast głównie z kuchni kambodżańskiej, ale też laotańskiej, a nawet tajskiej zapożyczono używanie ostrzejszych przypraw.
Pomimo, że Wietnam to jeden kraj zauważa się pewne prawidłowości dzielące go na regiony kulinarne, w których dominują określone potrawy, czy też używane produkty oraz zioła. Innych dań można oczekiwać przebywając w Hanoi, czy nawet Sa Pa, odmiennych w Hue, a jeszcze inne smaki zaskoczą nas w Ho Chi Minh. W stolicy zauważa się skłonność do używania sosu sojowego, uwielbienie Pho i Hot Potów, a także można raczyć się takimi smakołykami jak węże, czy też żaby oraz różnymi szaszłykami. Co nie oznacza, że nie przyrządza się tutaj i innych dań.
Z kolei w regionie centralnym, czyli okolicach Hue i Hoi An występuje bardzo wiele odmian warzyw i owoców oraz owoców morza, ale też i potrawy dosmacza się intensywniej używając przypraw i ziół.
Z kolei Ho Chi Minh kojarzy się z rybami, owocami morza, słodkościami i sajgonkami, których jednakże i w innych regionach kraju nie brakuje.
Podstawą kuchni wietnamskiej jest ryż, zwłaszcza jego kleista odmiana, która jest wolna od glutenu, a zatem może być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Wykorzystuje się go jako dodatek do posiłków lub też do przygotowania samodzielnych dań, jak na przykład sticky rice in bamboo shoots , czyli com lam.
Popularne są makarony: ryżowy, jajeczny i sojowy. Stanowią one bazę wielu dań, bądź dodatek bez którego wietnamska kuchnia nie potrafi się obejść. Z mięs gospodynie, czy restauratorzy wykorzystują drób, wołowinę i wieprzowinę.
Na szczęście już coraz rzadziej Wietnamczycy zjadają psy. Mnie osobiście wręcz to oburza, a gdy takowe widziałam w pewnych miejscach, oferowane na sprzedaż, czułam się strasznie, gdyż ja po prostu uwielbiam i kocham psiaki. Poza mięsem można skosztować doskonałych ryb i przepysznych owoców morza. Na stole poza tym goszczą warzywa.
Często niezależnie od tego, co zamówimy, otrzymamy również koszyczek, czy talerz zieleniny, która króluje podczas wietnamskich biesiad oraz przyprawy. Zacznę od przybliżenia ich, gdyż to one sprawiają, że dania są smaczne i aromatyczne. Wśród stosowanych przypraw należy wymienić sos rybny, choć w niektórych częściach kraju, zwłaszcza sąsiadujących z Chinami, stosowany jest sos sojowy. Ponadto istotną rolę odgrywa pieprz, często od razu połączony z solą i limonką, świeża papryczka chili, trawa cytrynowa, cynamon, imbir, czosnek, perilla oraz kiełki, których różnorodność zaskakuje.
Ze świeżych ziół koniecznie należy wymienić kolendrę, miętę i tajską odmianę bazylii, które królują na w kuchni. Przygotowuje się również sos z limonki, pastę curry, czy też krewetkową i wykorzystuje jako dodatek do dań. Z warzyw poza sałatą, perillą, na uwagę zasługują chińskie brokuły, rzodkiew japońska, rukiew wodna, szpinak wodny, cebula, szczypior oraz gorzki melon, które dość powszechnie są wykorzystywane do przyrządzania dań przygotowywanych samodzielnie, czy też razem na przykład z mięsem, gdyż często obserwuję połączenia mięs, warzyw i ziół. Poza daniami mięsnymi, rybnymi, warzywami bardzo charakterystyczne są delikatne buliony przyjmujące czasami postać Pho lub występujące jako Hot Pot, czyli gorący garnek-kociołek, często z dodatkiem tofu, które Wietnamczycy bardzo lubią w różnych postaciach.
Sposoby przygotowywania dań są bardzo różnorodne. Od podawania na surowo, po gotowanie, szybkie smażenie – często w woku, duszenie, pieczenie, a także z wykorzystaniem rożna, czy grilla. Wszystkie dania niezależnie od metody charakteryzuje bogaty smak.
Jako dodatek podaje się marynaty. Są to warzywa zanurzone w occie ryżowym. Często też podaje się orzeszki ziemne, a nawet, tak jak w Hue, kasztany. Do przygotowywania dań zarówno mięsnych, warzywnych, jak i nawet deserów wykorzystuje się jadalny papier ryżowy.
Przez większą część roku możemy cieszyć się także cudownym smakiem owoców takich jak arbuzy, melony, passion fruit, liczi, longan, jack fruit, durian, ananasy i inne.
Z dań które koniecznie trzeba skosztować w Wietnamie, aby mieć o nich prawdziwe wyobrażenie wymienię sajgonki , czyli zarówno smażone, jak i kryształowe, świeże rolsiki do których przygotowania stosuje się papier ryżowy, mięsko lub krewetki, kapustę pekińską, cebulę, która jest aż słodka tutaj w Wietnamie, marchewkę a także i makaron sojowy, grzybki mun, w zależności od inicjatywy. Te smażone podaje się z sosem chili, a świeże często z sosem na bazie orzeszków ziemnych.
Ponadto nie należy zapominać o Pho Bo i Pho Ga. Pisałam o ich fenomenie we wpisie ,,Fenomen Pho,,.
Polecam skosztować pierożki, których różnorodność zaskakuje. Występują one z cebulką, grzybami, warzywami, a nawet na słodko. Popularnym daniem jest Bun Cha czy też Bun Ca. Charakterystyczny i smaczny jest Com Rang, czyli ryż smażony.
Ja osobiście uwielbiam owoce morza, zwłaszcza scallopsy, czyli przegrzebki i ryby, które mogłabym jeść bardzo często i gdziekolwiek w Wietnamie byłam, może poza Sa Pa raczyłam się nimi. Sposób ich przyrządzania i podania to istna poezja smaku, rozkosz dla podniebienia i niezwykły widok.
81 komentarzy
Maria
Zajadam wszystko (no prawie wszystko oczami). Jakie bogactwo kolorów, owoców , warzyw. Ubóstwiam wręcz azjatycką kuchnię, a tak u źródła, rękami autochtonów przygotowana to na pewno dużo bogatsze doświadczenie. Także trochę mnie dziś „zżera” zazdrość 🙂
anetagrenda
🙂 Może zawitasz kiedyś w te strony to popróbujemy razem różnych specjałów 🙂
My Home Rules
Pięknie wyglądają te dania, bardzo kolorowo i aromatycznie. Tak naprawdę nigdy nie jadłam typowych dań wietnamskich, no może raz mąż przygotował sajgonki. Zawsze odstraszała mnie myśl, że na talerzu dostanę mięso psa nawet o tym nie wiedząc. Dobrze, że już coraz mniej go używają . Natomiast bardzo chciałabym spróbować pierożków i różnego rodzaju makaronów. Drinki bezalkoholowe też zachęcają.
anetagrenda
Tak, tak…dania są różnorodne, a dzięki warzywom i ziołom kolorowe. Gdy spożywamy gdzieś posiłek to wiemy, co jemy. Póki co nikt nam nie proponował spożycia pieska i dobrze, bo mogłabym być niemiła, ale cóż na szczęście nasi znajomi również nie jedzą także nie mamy z tym do czynienia, ale przejeżdżając na motorze w różnych miejscach niejednokrotnie widzieliśmy na przykład pieski z rożna. Czułam się okropnie na sam widok. Poza tym jedzenie jest bardzo świeże i aromatyczne, a kolorowe drinki bezalkoholowe wszechobecne 🙂
Klaudia Chrapko
Zjadłabym prawie.wszystko uwielbiam nowe smaki a tu bogactwo kolorów, smaków aromatów ech… idę na śniadanie miłego dnia kochana 🙂
anetagrenda
Tak to świeże i kolorowe potrawy, a do tego aromatyczne 🙂 Mam nadzieję, ze śniadanko było smaczne ? 🙂 Pięknego dnia Kochana 🙂
Kat Nems
Bardzo lubię kosztować nowości i potrawy jeszcze mi nie znane. Nie wszystko lubię, ale samo doznanie nowego smaku jest dla mnie bardzo ciekawym doznaniem. Wiele razy łapię się za głowę w niedowierzaniu, że takie dania można jeść, albo, że coś tak prostego może tak świetnie smakować. Twoje zdjęcia aż pachną orientem!!
anetagrenda
Dziękuję. Ja też tak mam, że uwielbiam eksperymentować i smakować nowe potrawy, przyprawy, zioła. Są takie, które zostają ze mną na dłużej, a do niektórych już nie wracam, a sam moment poznawania i doświadczania jest po prostu magiczny 🙂
Design Your Home with me
Bardzo ciekawy artykuł. Uwielbiam zaznajamianie się z odmiennymi kulturami poprzez kuchnię. Ale przyznam szczerze ,że zdjęcia niektórych wietnamskich potraw wyglądają osobliwie…np. prosię , kurczak nadziany sałatą, czy ziołami., ryba w całości , niektóre owoce morza. Coś jest w tych zdjęciach brutalnego i zniechęcającego do jedzenia. ( jem mięso i rzadko miewam takie dylematy :)).
anetagrenda
Dziękuję. Tak, tak…każdy może mieć swoje skojarzenia 🙂 Jednakże jeśli mówimy o prosiaczkach, czy kurczakach to przed podaniem wszystko jest pocięte na malutkie kawałeczki, aby można było spożywać je pałeczkami 🙂 Zapewniam, że smakują wybornie 🙂
getthelife.pl
Jestem pod wrażeniem! Zdjęcia wyglądają pięknie. Większości z tych potraw nigdy nawet nie widziałam – zwiedzanie Azji jeszcze przede mną 🙂
anetagrenda
Super, że Ci się podoba 🙂 Wszystko przed Tobą 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
CzekoAda
Mniaaam 😉
anetagrenda
🙂
Justyna
Fajnie to wszystko wygląda, większość tych potraw chętnie bym spróbowała.
anetagrenda
Dziękuję 🙂 Fajnie wygląda i smakuje wyśmienicie 🙂
Magda
Inna kultura, to i inne smaki. Żab, czy węży nie miałam okazji spróbować. Psy to dla nas trudny temat, nie zjadłabym przyjaciela….
anetagrenda
Tak, odmienne od naszych polskich 🙂 Co do psów to ja też sobie nie wyobrażam, abym mogła je zjeść, a na początku, gdy widziałam takie gdzieś na sprzedaż łzy płynęły mi z oczu 🙁 , ale cóż poradzić na odmienności kulturowe i żywieniowe. Na szczęście coraz więcej Wietnamczyków nie jada mięsa z piesków, co jest pocieszające i zaczynają traktować je bardziej jak swoje pupile, ale jeszcze daleka droga do całkowitej zmiany poglądów i preferencji żywieniowych.
Zuzanna Ploch
W większości potrawy wyglądają bardzo apetycznie, choć niektóre trochę zaskakująco. Zaciekawił mnie ten kleisty ryż, nigdy go nie jadłam. Te patyczki z kleistym ryżem wyglądają zachęcająco 🙂
anetagrenda
Kuchnia wietnamska jest smaczna i nienachalna, a ryż na patyczkach jest pyszny 🙂 Najlepszy jadłam w miasteczku Gia Nghia 🙂
Jud
Ciekawe dania, chociaż niektóre wyglądają trochę kosmicznie 😉
anetagrenda
Tak, bardzo ciekawe :), a kosmiczne tylko na pierwszy rzut oka 🙂
Moje Kuchenne Rewelacje
Moje smaki ! Pyszna kuchnia
anetagrenda
Cieszę się bardzo 🙂 Pyszna i zdrowa 🙂
Koturystka
Ze smutkiem przyznaję, że nie znam wcale kuchni wietnamskiej, ale z radością wypróbuję nowe smaki. 🙂
anetagrenda
Mam nadzieję, że będziesz miała ku temu sposobność 🙂 Warto poznawać różnorodne smaki z różnych stron świata, aby mieć swoje zdanie na ich temat 🙂
Almost Paradise
W całym Wietnamie najbardziej smakowało mi chyba jedzenie w Hoi An. Po prostu poezja!
anetagrenda
To tak, jak i nam 🙂
polishgirlolga
Wietnamskiej jeszcze nigdy nie próbowałam, chociaż mój kumpel z pracy, który mieszkał jakiś czas w Wietnami do dzisiaj uważa, że to najlepsza kuchnia świata. Ja lubię tajskie jedzenie.
anetagrenda
Może będziesz miała okazję spróbować do czego zachęcam 🙂 Jeśli lubisz tajską kuchnię to i wietnamską polubisz 🙂
MamaKarolina
Kuchnię azjatycką bardzo lubię, jednak samej wietnamskiej chyba nigdy nie próbowałam. Jednak bardzo mi smakują chińskie „pięć smaków”, więc po twoim opisie myślę, że to też by mi posmakowało 🙂
anetagrenda
Myślę, że jak najbardziej 🙂
Małgosia | Dobre Zielsko
Jestem weganką, więc talerze zieleniny to coś dla mnie. Da się tam przeżyć w 100% na weganie? 🙂
anetagrenda
Warzyw, owoców jest pod dostatkiem. Tylko co do mąk i nasion to nie wszystko jest łatwo dostępne, ale to zawsze można przywieźć lub wysłać z innych miejsc 🙂 Weganie funkcjonują tutaj, jak najbardziej normalnie 🙂
Mirka
Wszyskie potrawy wyglądają zachęcająco. Chętnie przygotuję jedna z nich ☺
anetagrenda
Cieszę się bardzo i życzę smacznego i rozkosznych doznań kulinarnych 🙂
Asia | Byłem tu. Tony Halik.
Ostatnio poznałam vlogera wietnamskiego pochodzenia, którego rodzina pochodzi z południa i który opowiadał, jak był zaskoczony „północnymi” wariantami potraw. Nie miałam pojęcia, że różnice są są tak zarysowane.
A co do smaków – mam podobnie, jak Ty, bo wyczuwam w wietnamskich potrawach przede wszystkim delikatną słodycz i kwaskowatość. I znacznie mniej umami, niż w kuchni japońskiej, koreańskiej, czy chińskiej.
Pozdrawiam serdecznie!
anetagrenda
Nie jestem wcale tym zaskoczona. Sama to wyraźnie zaobserwowałam 🙂 Dostrzega się wyraźnie różnice miedzy południem i północą, a co interesujące i w centralnym Wietnamie występują różnice w porównaniu do innych części kraju.I faktycznie znacznie mniej umami w przeciwieństwie do innych wschodnioazjatyckich kuchni. Pozdrawiam gorąco 🙂
Kamil
Po za psami, chętnie spróbował bym każdej potrawy ze zdjęcia 🙂
anetagrenda
To tak, jak i ja 🙂 🙂
Rytmy Natury
Ależ smakowitości na fotkach, z chęcią spróbowałabym czegoś 🙂
anetagrenda
Oj tak, prawdziwe pyszności na talerzu 🙂
MRS. Jejmość by Lena Dominiak
no dla Europejczyka to mega egzotyczne smaki taka wietnamska kuchnia, ja bardzo lubię w ogóle azjatycką kuchnię i zawsze mnie zastanawia czy w Azji smakowałaby o wiele lepiej, czy tylko trochę lepiej 🙂
anetagrenda
To zależy w dużej mierze od dostępności produktów 🙂
Rytmy Natury
Niektóre potrawy kuszą ale na niektóre nawet patrzeć nie mogę…
anetagrenda
No cóż, każdemu z nas coś jednego przypada do gustu, a innego dania nawet byśmy nie tknęli 🙂
Ola Kłos
Kuchnia azjatycka, zwłaszcza tajska to moja największa miłość – mogę jeść codziennie! Wietnamska wydaje się równie smaczna, kolorowa i bogata w składniki.
anetagrenda
Ja również bardzo lubię tajską. Wietnamska jest łagodniejsza 🙂
kulinarnyJa
Lubię od czasu do czasu egzotycznych smaków. Chętnie bliżej zgłębię Twoje prezpisy. Myślę że niebawem zagoszczą w moim menu. Pozdrawiam
anetagrenda
Świetnie. Miło to słyszeć 🙂 Miłego i smacznego eksperymentowania zatem życzę 🙂
Spirulina
Bardzo lubie orientalne jedzenie 🙂 dobrze, ze mam chinczyka kilka minut od domu 🙂
anetagrenda
Oj tak, to wygoda 🙂
Edyta Mój kawałek podłogi
Z pewnością to niesamowite smaki! 🙂
anetagrenda
Interesujące i warte poznania 🙂
Pingback:
Angelika F
Jakie bogactwo potraw, kolorów no i przede wszystkim smaków! Kuchnia wietnamska jest mi totalnie nieznana bo nie przepadam za tymi smakami, ale może gdybym posmakowała autentycznych smaków, to bym zmieniła zdanie:)
anetagrenda
Myślę, że to bardzo prawdopodobne, gdyż uważam, że to kuchnia dla każdego – kwestia wyboru potraw 🙂
Aneta
Nie miałam jeszcze okazji probować tej kuchni ale chętnie to zmienie
anetagrenda
Zachęcam do próbowania i delektowania się wybranymi potrawami 🙂
Aneta
Zrobię to na pewno przy pierwszej okazji
anetagrenda
Koniecznie 🙂
zresetowani
Ooo, nie wiedziałam, że ta kuchnia jest uważana za jedną z najzdrowszych
anetagrenda
Zdecydowanie taka jest 🙂
Krystyna Bożenna Borawska
Z głodu można umrzeć czytając tego posta :-)))
Ale pyszności 🙂
idę coś zjeść polskiego 🙂
anetagrenda
Polska kuchnia ma tyle smakołyków, więc zapewne będzie to coś pysznego 🙂
Kamil
wygląda to wszystko wyjątkowo smacznie 🙂 Nie jestem fanem kuchni azjatyckich – miałem okazję spożywać przez 2 lata wiele potraw chińskich ze względu na swoją pracę i czasem ciężko mi było niektóre dania przełknąć. Ale nie ukrywam, że było to bardzo ciekawe doświadczenie, a niektóre z potraw wręcz wyśmienite 🙂
anetagrenda
Kuchnia azjatycka jest specyficzna, ale jak dla mnie pełna smaków 🙂
Justyna
Super post! Sama planuję podróż do Azji ale z moją dietą bez glutenu i mleka obawiam się, że umrę z głodu! 😀
anetagrenda
Jest tutaj bardzo dużo warzyw także nie będzie chyba tak źle 🙂
Agata
Zaczytałam się. Nad wielorodnością smaków kuchni wietnamskiej, której na pewno chciałabym spróbować
anetagrenda
Bardzo mi miło 🙂 Zapewne byłabyś bardzo zadowolona i miała w czym wybierać 🙂
Angelika F
piękne zdjęcia, ale nie przepadam jakoś za tą kuchnią:)
anetagrenda
Dziękuję bardzo 🙂 Na szczęście każdy może znaleźć cos dobrego pośród różnorodnych kuchni świata 🙂
Joanna Rutko-Seitler
Hej, ja z kuchnią wietnamską nie jestem za bardzo obeznana, bardziej z tajską. Ale to, co serwują restauracje, to jedna wielka ściema. Dania nie zawierają wielu składników i są robione pod tubylców. (np. nie są tak ostre, jak w wersji oryginalnej). Mam niedaleko 2 knajpy tajskie, do których chodzę z rodziną i przyjaciółmi, i gdy do nich wchodzę, obsługa się cieszy, bo nie musi ograniczać przypraw. Po prostu jemy, jak u nich w domu. I to mi się podoba! Ale wiadomo, czy z północy, czy z południa-smaki są trochę inne. Tak samo jak nasz polski bigos. W każdym regionie smakuje inaczej… Pozdrawiam 🙂
anetagrenda
W Wietnamie są różnice między kuchnią północy, środka i południa. W każdym z tych miejsc smakują inaczej. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pat
Ta potrawka z Ananasie wygląda świetnie !;) Muszę sama coś takiego zrobić.
anetagrenda
Pyszności. 🙂
SielskieM
Piękna kulinarna podróż 😉 Powiedziałabym, że na tyle nie nasza, że momentami w ogóle nie miałam ochoty spróbować, a zaraz oczy zjadłyby wszystko 😉
Kolory wszechogarniające cudowne 🙂
anetagrenda
Kuchnia wietnamska jest wyjątkowa. 🙂
Kasia
Lubię kuchnię wietnamską za zaskakujące składniki i mnogość warzyw i za to….że nie jest taka pikantna jak niektóre kuchnię z dalekiej Azji
anetagrenda
To prawda, że jest znacznie łagodniejsza niż tajska, czy koreańska. 🙂